De natte lente was zeer welkom voor de natuur, maar we zijn toch ook wel blij dat de zomer ineens echt begonnen is! Eindelijk lekker in de tuin aan de slag.

De tuin als duurzaam verlengstuk van je woonkamer

Wil jij ook een duurzame tuin?
De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van je woonkamer. En net als dat we je graag helpen je interieur duurzaam te maken, hebben we ook wel wat tips voor je exterieur!

#1 Hergebruik

Eigenlijk is de gouden tip altijd weer hergebruik! Waarom nieuwe meubelen terwijl je de oude nog kunt opknappen. Misschien staat dat oude kastje buiten ook mooi en is de oude schutting van je buren voor jou een basis voor een veranda. 
En wat dacht je van die oude gruwels van een grindtegels? Als je ze omdraait zijn het ineens mooie trendy betonplaten.


#2 Houd je tuin groen

“Onder architectuur aangelegde tuin” of “onderhoudsvriendelijke tuin”, herken je dat? Je zit het vaak terug bij de verkoop van een huis. In 9 van de 10 gevallen betekent dit dat de tuin voor het grootste deel betegeld is. En dat is doodzonde. Letterlijk; de natuur krijgt geen kans te leven. 
Beperk het tegelwerk tot het minimum, gebruik eventueel tegels met ruimte voor planten of waterdoorlatend. Hark niet al het blad op want dit vormt een enorme voedingsbron en voorkomt uitdroging van de grond eronder!

Ook kun je de natuur een handje helpen door een leuk vogelhuisje van gebruikt hout op te hangen of bijvoorbeeld het plaatsen van een insectenhotel.

#3 Duurzame materialen

Als je toch nieuwe spullen aanschaft voor je tuin, kijk of er duurzame alternatieven zijn. Wel eens gedacht aan perzikstenen of hazelnoten als grondbedekker? Of een schutting, grotendeels van hennep? Duurzaam en geluidswerend!
En als je dan iets van hout koopt, dan toch minimaal met het FSC keurmerk. Of een geüpcyclede wandplank voor in je tuinhuisje of veranda.

#4 Watermanagement

Nederland is goed in watermanagement, laten we dat ook in de tuin doen. Over watermanagement kun je an sich al een hele blog schrijven, maar laten we gewoon wat zaken noemen.

Allereerst natuurlijk niet te veel tegels waardoor het water gewoon de grond in kan. Beperk ook het sproeien van de tuin, hoezo is het erg dat het gras in de zomer een beetje geel kleurt. Met een buitje is het zo weer groen. 

Als je water nodig hebt voor je tuin, waarom vang je het zelf niet op? Sluit een regenton aan op je regenpijp zodat je het water kan gebruiken als jou het uitkomt. 

#5 Ruilen

Af en toe wil je natuurlijk toch wel eens een nieuwe plant, boom of struik. Uiteraard kun je die bij het tuincentrum halen. Maar je kunt ze vaak voordelig(er) tweedehands krijgen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Zo had mijn buurman laatst een 30 (!) jaar oude beukenhaag van een bedrijf gratis gekregen. Ook ruilen met buren en familie is een goede optie en er zijn ook veel lokale ruilbeurzen.

Mocht je toch nieuwe planten willen kopen, koop dan inheemse soorten. Deze zijn beter bestand tegen ons klimaat en passen goed in ons ecosysteem!

#6 Onderhoud vriendelijk

Tot slot, onderhoud je tuin milieuvriendelijk. Schoffel niet alles kapot, snoei niet te snel en maak je eigen compost. Maar gebruik vooral geen gif of verdelgingsmiddelen.
Denk ook aan de juiste biodiversiteit en wissel bloemen af met struiken en bomen, ook voor de schaduw bijvoorbeeld. Lok ander leven een vijver of waterschaal en hang vogelhuisjes op. En als je de ruimte hebt, laat een stuk gras verwilderen met weidebloemen, naast dat nuttig is het gewoon een boeket in eigen tuin!

Vind je deze blog leuk?

Mogen we je op de hoogte houden van nieuwe en inspirererende blogs?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief!

Scroll Up
Add to cart